Hoeveel slaap heb je als man, vrouw, jongen of meisje nou eigenlijk nodig?
Ik geef je in dit artikel antwoord op deze vraag.
De hoeveelheid slaap die je nodig hebt is vooral afhankelijk van je leeftijd.
Heeft de één veel slaap nodig kan de ander met 4 uurtjes slaap toe.
Uit onderzoek komt naar voren dat een mens ongeveer gemiddeld tussen de 7 en 8 uren slaap nodig heeft.
Hieronder wordt in een overzicht van klein naar groot het aantal uren slaap wat iemand nodig heeft van een bepaalde leeftijd.
- Baby’s hebben gemiddeld zo’n 18 uur per dag aan slaap nodig;
- Kleuters hebben zo’n 13 uur per dag;
- Jonge kinderen hebben zo’n 11 uur per dag;
- Kinderen die iets ouder zijn in de leeftijd van 15 jaar hebben circa 10 uren per dag aan slaap nodig;
- Volwassenen in de leeftijd van 18 jaar hebben ongeveer 9 uur aan slaap nodig;
- Jonge volwassenen twintigers hebben circa 8 uur;
- Volwassen hebben ongeveer 7 uur aan slaap nodig;
- Ouderen hebben ook ongeveer 7 uur aan slaap nodig maar kunnen vaak ook nog met een uurtje minder toe.
Bovenstaande kan uiteraard verschillen per individu.
Waarom hebben we per leeftijd meer of minder slaap nodig?
Baby’s
Baby’s hebben als ze nog maar net geboren zijn nog geen vast slaapritme. Een baby slaapt ongeveer 2 uren achtereen. En zo’n 18 uur op een dag. Doordat het maagje van een baby nog zeer klein is wordt een baby daarom ook vaak wakker om te eten.
Kleuters
Kinderen tot een jaar of 5 kunnen soms overdag nog slapen. Kinderen gaan met 4 jaar naar school. Als ze naar school gaan slapen de kinderen in meeste gevallen overdag niet meer.
Het is wel belangrijk dat kinderen genoeg slaap krijgen. En ook vroeg naar bed gaan. Kinderen herstellen het beste in hun diepe slaap. Dit is de slaap in de eerste helft van de nacht.
Jonge kinderen
Het is belangrijk dat jonge kinderen ongeveer 11 uren slapen. Zodat het immuunsysteem goed blijft functioneren. Hetzelfde geld voor het geheugen. Om het geheugen goed te houden is het belangrijk dat kinderen genoeg nachtrust krijgen. Ook heeft genoeg slaap invloed op de groeihormonen en zal het kind beter presteren op school.
Oudere kinderen
Oudere kinderen kunnen met iets minder slaap toe dan jongere kinderen. Kinderen rond de leeftijd van 15 jaar kunnen met een nachtrust toe van circa 10 uur.
Volwassenen
Volwassenen rond de leeftijd van 18 jaar kunnen met ongeveer 9 uur slaap toe. Wat opvalt is des te ouder je wordt des te minder slaap je blijkbaar nodig hebt. Dit heeft er mee uit te staan dat rond je 18e jaar je lichaam al redelijk volgroeid is. En je lichaam dus minder energie nodig heeft om te groeien, waardoor je dus ook met minder slaap nodig hebt.
Twintigers
Zoals in begin al is aangegeven hebben twintigers weer minder slaap nodig, circa 8 uur. Dit heeft dezelfde reden als omschreven bij volwassenen.
Oudere volwassenen en oudere mensen
Oudere mensen hebben nog minder slaap nodig omdat deze vaak ook minder energie verbruiken dan jongeren. Hoe ouder je wordt hoe vaker je iets ook al hebt meegemaakt. Dit zorgt ervoor dat je ook minder wordt blootgesteld aan prikkels.
Hoe houd je nu bij hoeveel je slaapt?
Nu vraag je je waarschijnlijk af, hoe hou ik nu bij hoeveel ik slaap in een nacht?
De ouders houden wel bij of hun kinderen wel genoeg slaap krijgen, maar wie houdt de tijdsduur van de slaap bij als er verder niemand is die dit voor je kan doen?
Daar geven gaan we je antwoord op geven.
Dit kan door middel van de slaapfunctie van de smart- of hybride horloge.
Met het horloge krijg je inzicht hoeveel je hebt geslapen. Doordat de sensoren van het horloge meten hoeveel jij beweegt kan het horloge nagaan wanneer je slaapt. Vervolgens kun jij precies nagaan hoeveel je geslapen hebt. Door nu te kijken naar het overzicht hierboven kun je zien of je wel genoeg slaap hebt gekregen. Je kunt je horloge dan zo instellen dat je gewekt wordt als je genoeg hebt geslapen. Doe dit eerst bij de minimale slaap die je denkt nodig te hebben. Voel je je de volgende dag toch nog wat moe doe er dan een halfuurtje bij. Als je vindt dat je overdag fit genoeg bent houd dan deze tijd aan voor het slapen. Want te veel slapen is niet ook niet goed.
Tot de volgende blog!