conditie weer op peil

Je conditie weer op peil krijgen

Je conditie weer op peil krijgen, dat geldt vooral voor mensen die weer terug zijn van hun welverdiende vakantie.

Dit houdt dat in dat ons normale leven weer begint.

Meestal wordt er in de vakantie niet veel gesport maar zijn we lekker aan het relaxen.

Voor velen onder ons waaronder ikzelf zijn er in de vakantie weer de nodige kilo’s bijgekomen.

Om deze kilo’s erbij te krijgen is vaak geen probleem om ze er weer af te krijgen daar zien we vaak als een berg tegenop.

Nu is het vaak niet alleen de kilo’s maar de algehele conditie welke vaak weer verbeterd worden.

Hoe pakken we dit aan zonder een terugval te krijgen?

Met andere woorden hoe blijven we gemotiveerd om te blijven bewegen of te sporten?

Hieronder geef ik je wat tips welke ik vaak gebruik als ik weer start met sporten.

Mijn hobby is onder andere hardlopen. Hardlopen wordt voor mij veel leuker als ik een bepaalde conditie heb opgebouwd.

In de vakantie is mijn conditie een stuk achteruitgegaan. Na een griepje of een blessure is de conditie ook vaak een stuk minder.

Tips om jezelf te motiveren en je conditie weer op peil

De volgende tips gebruik ik zelf om mij te motiveren om toch te beginnen met meer te bewegen. Zo kun je je conditie weer op peil krijgen.

Al het begin is moeilijk.

  • In eerste instantie denk ik aan het goede gevoel wat een lange loop kan geven;
  • Een goede conditie geeft overdag ook extra energie;
  • Een goede conditie helpt ook mee om de bloedsomloop op gang te krijgen, wat weer zorgt dat afvalstoffen snel afgevoerd worden.
  • Als je eenmaal een goede conditie hebt maakt dit het ook makkelijker om af te vallen omdat je dan juist zin hebt om te bewegen.

Je conditie weer op peil krijgen, welke sport past bij jou?

Mocht je niet weten welke sport je wil gaan doen, denk dan eens goed na welke sport je leuk zou vinden. Bijvoorbeeld zwemmen, fietsen, hardlopen, wandelen, boxen, judo of tennis. Zo kun je de conditie weer op peil krijgen.

Bij veel sportclubs kun je vaak gratis een eerste les meedraaien om te zien hoe het bevalt.

Probeer in ieder geval een sport uit te zoeken die je echt leuk vindt of een andere hobby waarin je veel moet bewegen. Kijk niet alleen naar welke sport je de meeste calorieën verbrandt. Mocht je hierin geen plezier beleven dan zul je het waarschijnlijkheid nooit lang volhouden. Zoek iets op wat je leuk vindt om te doen dan zul je het gemakkelijker volhouden. Niet iedereen houdt van dezelfde dingen gelukkig maar. Sport je liever alleen of ga je liever met een vriend of een vriendin. Denk hier in ieder geval goed over na voordat je begint.

Maak gebruik van een app om je conditie op peil te krijgen

Wat vaak ook goed werkt (tenminste bij mij wel) is je gegevens bijhouden. Hiervoor kun je ook gebruik maken van een app op je telefoon, smartwatch of computer zodat je niet alles handmatig hoeft in te voeren. Vaak kun via deze app ook gegevens exporteren naar Excel zodat je hier grafieken van kan maken en zo je voortgang visueel maakt.

Kijk filmpjes op YouTube dit kan vaak motiverend werken, ook worden hier vaak goede tips gegeven.

Maak gebruik van sportschema’s

Zorg voor een goed sportschema dit zorgt ervoor dat je aan het begin niet te hard van stapel loopt.

Het gebeurt maar al te vaak en ik spreek uit eigen ervaring als je gelijk te fanatiek van start gaat je gemakkelijk een blessure oploopt.

Zorg er dus voor dat je een schema hebt die bij jouw past. Gratis schema’s zijn volop te krijgen op het internet. Vaak wordt er bij een schema vermeld of deze voor een beginnend of gevorderde sporter is.

Kleding maken de man/vrouw

Zorg er ook voor dat je kleren aan hebt waarin je je lekker voelt en je een goed gevoel geven. Dit kan je een extra motivatie geven om niet op te geven.

Zorg voor je de juiste sportschoenen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik soms wat te lang doorloop op mijn oude sportschoenen. Dit verhoogt ook weer de kans op blessures.

Eet de juiste voeding

Wat vaak ook helpt is een goede weegschaal aanschaffen hierover heb ik al eens blog geschreven.

Als je eenmaal aan het sporten bent geslagen raak je er gemakkelijk aan verslaaft. Je wilt dan steeds beter presteren hierdoor laat je dan ook gemakkelijker verkeerd voedsel staan.

Lees veel over voeding en maak een lijst van wat je allemaal lekker vindt. Zoek vervolgens uit welk voedsel voor jou geschikt is. Mocht je moeite hebben om een complete maaltijd samen te stellen online vind je ook veel complete recepten!

Wat ik zelf vaak doe ik probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te eten. Deze zorgen ervoor dat je bijna geen eten binnenkrijgt waarin allemaal troep is toegevoegd welke schadelijk is voor je lichaam.

  • Hierdoor ben je sneller vol en ben je gezond bezig.
  • Het zorgt er ook voor dat je aderen niet allemaal volslippen.
  • Een mooie bijkomstigheid is ook dat je dan minder gif in je lichaam brengt waardoor je de kans op vreemde ziektes verkleint.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips.

Laat een berichtje achter mocht je hierop aanvullingen hebben of als je hier gewoon op wilt reageren.

Tot de volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *